Мари дари 15 носии на Арменски деца в Пловдив

Арменската Бъдни вечер – 5 януари, часове преди началото на тържествената литургия в Арменската Апостолическа Православна църква „Сурп Кеворк”- град Пловдив, възславяща раждането на Христос, деца сътвориха малко „чудо”.

В продължение на часове повече от 35 деца от Съботното училище към Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – клон Пловдив и Арменско физкултурно дружество „Хоменътмен” пяха, танцуваха, рецетираха стихове, играха театър на български и на арменски език в програмата на един невероятен Коледен концерт –театър.

Тържеството бе открито от Негово Високо Преосвещенство, Архиерейският наместник на арменците в България – Архимандрит Абгар Овагимян, който благослови всички присъстващи. В препълнената зала присъстваха и духовните водачи дер Кеворк и дер Храч, а също и църковните настоятели на храма.

Официални гости на Коледния концерт –театър бяха бившият кмет Гарабед Томасян, Валери Кьорлински – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019”, диригентът Виктор Илиев – известен диригент и Мари Харутюнян – дизайнер на национални носии и други.

Празничната програма започна с първото чудо – изпълнение на детски танцов състав „Астхикнер”/Звездички/, с ръководители талантливи певици и изпълнителки на арменски танци Такухи Везирян и Рамела Марукян. На сцената се появи и 3-годишната Вержиния Нурикян.

Децата усетиха, че танцът е езика на изкуството и се влюбиха в него. Последваха изпълнения на коледни стихове на арменски език от 7-годишните Ахарон Кочиян, Доник Бояджиян, Анна Маркарян, Кеворк Сариян, научени в школата по арменски език водена от г-жа Алвар Бадваганян.

Децата откриха коледното вълшебство и в стихове. Марина Спасова, Ивана Мъкъртчян-Муцкова и дуета на малките Лусик Вичева и Вартан Кебеджян изпяха коледни песни на арменски, английски и български език и убедиха гостите, че таланта и добротата са велико благо. Музикален ръководител на солистките от естрадното студио е известната музикална педогожка г-жа Теодора Чернева.

Вълна от емоции създадоха и театралните изпълнения на децата от детската театрална школа, която носи името на незабравимата учителка- г-жа Малвина Манукян. Първото бе театрална миниатюра „Неканеният гост” по творба на големия арменски класик Агоп Баронян, в която участваха три деца: Давид, Микаел и Микаела, под ръководството на г-н Симон Хачманян.

Кулминацията на събитието бе дело на известната с таланта и новаторски дух режисьорка г-жа Евелина Николова. Тя постави на сцена премиерния спектакъл „Андерсеновите приказки”, в който участваха 16 деца, на възраст от 7 до 18 години. Малки и големи в залата, по свой начин призоваха вътрешния си глас към Справедливостта и Разумността.

На финала Валери Кьорлински връчи Сертификати на 16 деца от Съботното училище на ОАБС „Парекордзаган” за успешното им представяне в мултиетническия спектакъл „Заедно”, състоял се през месец септември на сцената на Античния театър, пред повече от 2000 зрители. Участието бе по идея на Младите Професионалисти на организацията, с председатели: Хайк Гарабедян и Нора Радославова.

Неоценима бе и помощта на Арменската църква. Водещи бяха Харутюн Мезесисян, Сара Сариян и Вениамин Хайрабедян. Озвучител бе Бари Джаникян, а помощници на режисьорката г-жа Евелина Николова бяха 18-годишните Гаро Папуян и Габриел Чамурджиян. Костюмите на танцовия състав бяха изработени и дарени от изключителната г-жа Мари Харутюнян. Децата й подариха огромно плюшено сърце, с надпис – „Обичаме те”.

Жестът на тази благородна жена бе последното чудо на коледната вечер! Организатор, сценарист и ръководител на тържеството бе Вержиния Гарабедян – дългогодишен директор на Образователните програми на Благотворителната организация „Парекордзаган”- клон Пловдив.

След коледния концерт-театър всички отидоха в Арменската църква, за да присъстват на тържествената литургия, а малките коледари разнесоха светлината по арменските домове.

Оригинална Статия – Mediacafe.bg

Leave a Reply